אכילה משקיות מזון למציצה (סמוז'י) – כן או לא? ומדוע?

פעמים רבות אני נתקלת ברחוב, בגן השעשועים או במעלית בפעוט או ילד אשר אוחזים בידם שקית מזון למציצה (הנקראית גם סמוז'י) ואוכלים ממנה מחית ירקות או פרות "על הדרך" או "בדרך ל..".

צורת אכילה זו נעשתה שכיחה מאד לאחרונה, היא נוחה, זמינה, לא מלכלכת, אינה דורשת הכנה של מזון ומאפשרת לילד עצמאות, אבל האם היא נותנת מענה לצרכים ההתפתחותיים של הילד/פעוט/תינוק שלנו בהקשרים של אכילה, התפתחות מוטורית, חושית ושפתית?

בתחילת חודש מרץ 2024 פורסם נייר עמדה מטעם משרד הבריאות בנושא: צריכת מזון תינוקות משקיות מזון למציצה והשפעתה על הבריאות. נייר העמדה נכתב על ידי צוות רב מקצועי של נשות מקצוע העוסקות בבריאות תינוקות פעוטות וילדים בהיבטים שונים ורחבים (רופאות, קלינאיות תקשורת, מרפאות בעיסוק, דיאטניות) . אביא את עקרי הדברים.

שקיות המזון למציצה (סמוז'י) נוחות לשימוש, נתפשות על ידי הסביבה כמכילות "מזון בריא" (פרות וירקות במרקם מחית חלקה ואחידה) ומאפשרות גמישות להורים ומציעות "תזונה ניידת" המתאימה לאורח החיים העמוס שאנו חיים. אולם השימוש בשקיות מזון למציצה עלול לגרום לנזקים פוטנציאליים להתפתחות ולבריאות בקרב תינוקות, פעוטות וילדים.

למחיות על בסיס פרות וירקות בשקיות המזון למציצה השפעות לא רצויות על ההרכב התזונתי של התפריט ועל הבריאות, הן עלולות לגרום לצריכה גבוהה של אנרגיה וסוכר בזמן קצר, בהשוואה לאכילת חתיכת פרי שנלעסת או פרי מרוסק שנאכל עם כפית אשר אכילתו איטית יותר.

הפירות והירקות עוברים תהליכי עיבוד על מנת להביאם למרקם מחיתי אחיד, תהליכים אלו עשויים לגרום לשינוי ההרכב והזמינות של מרכיבי התזונה שבפרות ובירקות ועלולים להשפיע על רמת השובע, על הצריכה האנרגטית ועל הרכב חיידקי המעי. האכלה תכופה בפרות מחיתיים משקיות מציצה עלולה להגביר את הסיכון לאכילת יתר ועליה מהירה במשקל בקרב תינוקות ופעוטות.

אכילת מזון משקיות מציצה עלולה להוביל לבררנות אכילה בהמשך החיים, בדגש על המעטת צריכת פרות וירקות בהמשך. כאשר ילד אוכל מחית פרות משקית מציצה הוא אינו נחשף למראה הפרי או הירק, לריח שלהם ולמרקם שלהם. במחית לרוב יש שילוב של מספר פרות וירקות שמקשה על התינוקות והפעוטות לזהות את הטעמים והריחות הספציפיים של כל פרי או ירק בנפרד ולהבחין בין הפרות והירוקת השונים ולזהות פרות וירקות שיוגשו בשלמותם לילדים. כמו כן מרקם המזון במחית בשקיות הוא אחיד וקבוע והילד נחשף פחות למגוון מרקמים.

תהליך ביסוס סדר יום הכולל ארוחות מסודרות וקבועות עלול להיפגע משום ששקיות המזון למציצה נאכלות "על הדרך" ולא כחלק מסדר יום קבוע . הרגלי אכילה קבועים כחלק מסדר היום הוכחו כבסיס חשוב ומשמעותי לקיום אורח חיים בריא לאורך שנות החיים. השתתפות בארוחה משפחתית או חברתית מאפשרת להורה לתת לילד מודלינג של לעיסה ונגיסה של מזון, התנסות במגוון מזונות, שימוש בכלי אוכל ולהתנסות בתקשורת מילולית ולא מילולית.

לאכילת מזון משקיות מציצה עלולות להיות השפעות התפתחותיות מזיקות, צורת אכילה זו עלולה להפריע או לעכב את לימוד האכילה בעזרת כפית ולימוד האכילה של מזונות אצבעות. חקר המזונות דרך השפתיים, הלשון, השיניים והידיים ותרגול הלעיסה עלולים להיפגע אף הם.

לכן מומלץ להימנע מהגשת מזון לתינוקות, פעוטות וילדים באמצעות שקיות מזון למציצה בשגרה, על מנת להפחית את הסיכון להתפתחות עודף משקל והשמנה, בררנות אכילה, השפעות התפתחותיות בלתי רצויות ונזקים סביבתיים.

מה כן כדאי לעשות?

מומלץ לשמור את השימוש בשקיות הזון למציצה למצבים של "אין ברירה" למשל יום של מעבר דירה, נסיעה ארוכה או טיסה. אם בכל זאת משתמשים בשקיות מזון למציצה, מומלץ להעביר את תוכן השקית לקערה ולהאכיל את התינוק בכפית או לאפשר לו לאכול בעצמו, ולא לסחוט את תוכן השקית לפה התינוק. במידה והילד/תינוק/פעוט אוכל בעצמו ישירות מן השקית מומלץ לשבת לידו או מולו ולהיות באינטראקציה איתו בזמן האכילה (קשר עין, שיח). כדי לקדם תזונה בריאה ודפוסי אכילה ויחסי האכלה תקינים מומלץ לחשוף תינוקות ופעוטות למגוון גדל של מאכלים במרקמים וטעמים שונים בנפרד על מנת שתינוק יחווה את הטעם הייחודי של כל מזון על ידי אכילה בכפית ובעזרת הידיים (כולל "מזון אצבעות" ), חשוב לעודד אכילה עצמאית והתמודדות עם אתגרי האכילה, כולל התנסות חושית עם המזון ומגע בו עוד בטרם נכנס לפה. לעודד השתתפות תינוקות, פעוטות וילדים בארוחות משפחתיות וחברתיות בהם מוגשים מגוון של מזונות גולמיים או בבישול ביתי, להשתמש בכלי אוכל מקובלים (כפית, מזלג, כוס, צלחת). לקריאת מעמיקה יותר ולהרחבה לגבי תחומים נוספים כמו נזקים סביבתיים ממליצה לקרוא את נייר העמדה המלא הנמצא באתר משרד הבריאות. תודה רבה לצוות הכותבות על שיתוף הפעולה והשיתוף במידע.

לפרטים נוספים והרשמה, השאירו פרטים כאן:

אמא מאכילה תינוק
דילוג לתוכן