הערכת קושי באכילה עד גיל שנתיים
האם לילדכם/ילדתכם קושי באכילה? מתקשה לאכול מזון מוצק או טחון? קיימים קשיים בלעיסה?
אם הילד.ה שלכם חווים קושי במעבר ממזון נוזלי למזון טחון או למזון מוצק והם בני חצי שנה עד שנתיים, זה הזמן לגשת למפגש הערכה והדרכה של קלינאית תקשורת בנושא אכילה והאכלה, ההערכה וההדרכה הראשונית יינתנו במהלך מפגש אחד בן שעה.
מטרת ההערכה
היא לבדוק את התפקודים האורו מוטוריים של האכילה כלומר את תפקודי הלעיסה, נגיסה, בליעה, שתיה, מציצה, האם תפקודים אלו תואמים את הגיל הכרונולוגי של הילד.ה, לבדוק את הוויסות החושי הקשור לאכילה כלומר כיצד משפיעים מרקמים, טעמים, ריחות, מראה וטמפרטורות המזון על תפקודי האכילה. בתום ההערכה תינתן להורים הדרכה ראשונית להמשך עבודה בבית.
לפני ההערכה
נשלח אליכם במייל שאלון פרטים אישיים וטבלת רישום יומן אכילה אותה יש למלא במשך 3 ימים לגבי הבית והמסגרת החינוכית. את השאלונים המלאים יש להחזיר במייל 24 שעות לפני מועד המפגש.
במידה ויש בידכם סיכום בדיקות רפואיות רלוונטיות אנא העבירו אלי לפני המפגש.
מומלץ לצלם 2-3 סרטונים קצרים בהם הילד.ה אוכלים בבית או במסגרת החינוכית ולהעביר אלי לפני המפגש. הסרטונים ישמשו להשלמת המידע לגבי תפקודי האכילה של הילד לצורך מתן ההדרכה להורים.
ומה אם הילד.ה שלי לא ישתף פעולה?
ישנם ילדים ביישנים שדרוש להם "זמן חימום" במקום חדש ובמפגש מול אדם חדש.
לילדים אלו אני ממליצה לעשות הכנה למפגש: לספר להם לפני המפגש שאנו הולכים לפגוש חברה בשם דפנה ונשחק איתה יחד. להביא מהבית למפגש הראשון משחק/ספר/בובה שהילד אוהב במיוחד, אביזר זה יכול לעזור ל"שבור את הקרח" בינינו ולהרגיש יותר בנוח במקום החדש. להראות לילד תמונות של הקליניקה. הכי חשוב להיות רגועים, יש הרבה ילדים שחוששים במפגש הראשון ולכל ילד אני מוצאת את הדרך ללב שלו, לעיתים זה לוקח יותר זמן ולעיתים פחות אבל תמיד בסוף זה מצליח.
בשלב הראשון חשוב מאד שהילד.ה ירגיש בנוח, ירגיש בטוח לכן אני מנסה ליצור אוירה קלילה ומשחקית. נתחיל את המפגש במשחק שהילד.ה בוחרים מהחדר או מה שהביאו מהבית, ובהמשך נעבור למשחקים והפעילויות שאני הכנתי עבורם. לאחר שהילד ירגיש בנוח נעבור לשלב הבא.
מה קורה בהערכה עצמה?
לאחר "זמן החימום" בתחילת המפגש תערך תצפית אכילה בה אצפה בילד.ה אוכלים, על מנת שירגיש יותר בנוח אשמח אם ההורה יצטרף ויאכל יחד איתם. בזמן התצפית אני מתרשמת מתפקודי לעיסה, נגיסה, בליעה ושתיה של הילד בזמן האכילה ובזמן מנוחה ומהוויסות החושי, לעיתים אני משתמשת באביזרים נוספים כמו נשכנים, ספוגיות.
בתום ההערכה תינתן להורים הדרכה ראשונית להמשך עבודה בבית על מנת לקדם את מיומנויות האכילה.
בתום המפגש תקבלו סכום קצר בכתב לגבי ההנחיות להמשך עבודה בבית.
יתכן ובהמשך יהיה צורך במפגשי מעקב והדרכה נוספים, על פי התקדמות הילד.ה ויישום ההדרכה בבית ובמסגרת החינוכית, מפגשי ההמשך יתקיימו אחת ל 2-3 שבועות.
עוד כמה פרטים:
משך מפגש ההערכה הראשון הוא 60 דקות ועלותו 550 ש״ח.
בתום המפגש הראשון תקבלו סכום קצר בכתב לגבי ההנחיות להמשך עבודה בבית.
במידה ויש צורך בדוח כתוב מפורט המסכם את ההערכה- התשלום עליו יעשה בנפרד ועלותו 470 ש״ח
מפגשי ההמשך לצורך המשך מעקב והדרכה מתקיימים אחת ל- 2-3 שבועות, נמשכים 45 דקות ועלות כל מפגש 470 ש״ח.