המילים הראשונות של ילדים מופיעות סביב גיל שנה.
אבל כבר מהלידה הילד "מדבר" איתנו.
חשוב להכיר את הקולות של התינוק והמשמעות שלהם כדי לתקשר איתו טוב יותר.
הקול הראשון של התינוק, המוכר לכל הורה, הוא הבכי שמופיע כבר מהלידה.
רוב התינוקות מפתחים כמה סוגי בכי להבעת צרכים שונים כמו רעב עייפות, מצוקה, רצון בחום ותשומת לב והורים לומדים לזהות את סוגי הבכי השונים וכך להבין את התינוק שלהם.
החל מגיל חודש מתחילים להופיע קולות נוספים, בתחילה קולות רפלקסיביים שתלויים בתנוחת הגוף של התינוק (אם הוא שוכב על הבטן יפיק יותר תנועות עם השפתיים כמו ב', פ', מ', אם הוא שוכב על הגב יפיק יותר קולות גרוניים כמו ק', ג', ר' ) ובהמשך קולות הדומים להמיות של יונים הנשמעים כמו או (U).
כבר בגיל הזה מומלץ להגיב לקולות של התינוק, לחקות אותם על מנת לעודד אותו להפיק עוד קולות. לרוב התינוק מנסה אף הוא לחקות את הקולות שלנו ונוצר משחק קולי הדדי (פעם הוא, פעם אנחנו..) שחשוב מאד להתפתחות התקשורת בעתיד.
בגיל חצי שנה לערך מופיע מלמול, הכולל הברות ועיצורים מהשפה ששומע התינוק, בתחילה המלמול כולל צלילים בודדים כמו: בה, מה, פה, טה ובהמשך רצף של הברות כמו: בבבה, מממה, פפפה. בשלב הזה הילד יותר ערני לדיבור ששומע סביבו והוא נראה כאילו הוא מקשיב לנו.
בזמן המלמול התינוק מתרגל את תנועת אברי הפה (שפתיים, לשון, לחיים) והנשימה תוך כדי הפקת הקול. התינוק הממלמל שומע את עצמו, דבר המעודד אותו להפיק עוד ועוד קולות.
סביב גיל שנה התינוק משמיע מלמול המורכב ממגוון של צלילים, ברצף ובאינטונציה הדומה לדיבור (ז'רגון), בהדרגה המלל הזה הופך למילים משמעותיות, שמופיעות סביב גיל שנה.
מה הורים יכולים לעשות על מנת לעודד את הפקת הקולות אצל התינוק?
בכל הזדמנות במהלך היום: בהאכלה, באמבטיה, במשחק בבית או בטיול בחוץ חשוב להגיב לקולות של התינוק. רצוי באותו זמן להיות מול התינוק, ליצור איתו קשר עין ואף ללוות את דברינו או הקולות שלנו בהבעות פנים.
אפשר להגיב לקולות של התינוק בכמה דרכים:
- לחקות את הקולות של התינוק על מנת לעודד אותו להפיק עוד קולות. לרוב התינוק מנסה אף הוא לחקות את הקולות שלנו ונוצר משחק קולי הדדי (פעם הוא, פעם אנחנו..) שחשוב מאד להתפתחות התקשורת בעתיד.
- לתת משמעות לקולות של התינוק – כך התינוק מבין שיש מי ששומע אותו ומבין אותו, הוא מרגיש מובן ומוכל מבחינה רגשית, הוא חש שהקולות שלו הם בעלי ערך ומשמעות לסביבה שלו והדבר מעודד אותו להפיק עוד ועוד קולות שבהדרגה הופכים למילים.