אבחון דחיקת לשון
האם ילדכם/ילדתכם הופנו להערכה בשל דחיקת לשון על ידי האורתודנט?
האם החלו או עומדים להתחיל טיפול יישור שיניים?
האם שמתם לב שבזמן הדיבור הלשון שלהם יוצאת מהפה?
אם כן, זה הזמן לגשת להערכה ואבחון של קלינאית דחיקת לשון ותפקודי פה,
האבחון כולל מפגש אחד בנוכחות אחד ההורים.
מטרת האבחון
היא לבדוק האם קיימת דחיקת לשון, ובאילו מצבים היא קיימת: בזמן בליעת נוזל כמו רוק או שתיה או מזון מוצק, בזמן דיבור ובמצב מנוחה (מצב מנוחה= כאשר איננו מדברים, שותים או אוכלים), האם הילד.ה מודעים למנח הלשון במצבים אלו והאם בשלים לטיפול בנושא, מהי מידת המוטיבציה לשינוי המצב הקיים.
בתום האבחון תדעו האם הילד.ה זקוקים לטפול ומהן מטרות הטיפול, האם בשלים לטיפול כרגע או שמומלץ להמתין פרק זמן מסוים.
לפני האיבחון
נשלח להורים במייל שאלון פרטים אישיים למילוי, אותו יש להחזיר לפחות 24 שעות לפני מועד האבחון. כמו כן במידה ויש לכם הפניה מהאורתודנט יש לשלוח אותה אלי לפני המפגש.
מה קורה באבחון עצמו?
מפגש האבחון עם הילד וההורה נעשים בחדר נעים מאובזר במשחקים וספרים, אני מכינה לילד משחקים ופעילויות על פי תחומי העניין שלו (כפי שפרטתם בשאלון)
במפגש האבחון אני בודקת את תפקוד הלשון ואברי ההגייה בזמן דיבור (בזמן שיחה עם הילד, תיאור תמונות וחזרה על מילים) , בזמן אכילה (אבקש ממנו לאכול קרקר או ביסקוויט) , שתיה (אבקש לשתות מים מכוס ומקש) ובזמן מנוחה. לעיתים במהלך המפגש אני משתמשת באביזרים כמו משרוקיות, קשים, מקל ארטיק.
בתום המפגש אסביר לכם ולילד.ה את ממצאי ההערכה והאם מומלץ כרגע על טיפול, מה מהלך הטיפול ומה מומלץ לעשות בבית בשלב הנוכחי.
משך המפגש הוא 60 דקות ועלותו 550 שח.
ישנם ילדים ביישנים שדרוש להם "זמן חימום" במקום חדש ובמפגש מול אדם חדש.
לילדים אלו אני ממליצה לעשות הכנה למפגש: לספר להם לפני המפגש שאנו הולכים לפגוש חברה בשם דפנה ונשחק איתה יחד. להביא מהבית למפגש הראשון משחק/ספר/בובה שהילד אוהב במיוחד, אביזר זה יכול לעזור לשבור את הקרח בינינו ולהרגיש יותר בנוח במקום החדש. להראות לילד תמונות של הקליניקה. הכי חשוב להיות רגועים, יש הרבה ילדים שחוששים במפגש הראשון ולכל ילד אני מוצאת את הדרך ללב שלו, לעיתים זה לוקח יותר זמן ולעיתים פחות אבל תמיד בסוף זה מצליח.
במפגש עצמו לרוב נתחיל במשחק שהילד בוחר – מהחדר או מה שהביא מהבית, ובהמשך נעבור למשחקים והפעילויות שאני הכנתי עבורו.
כחלק מתהליך האבחון חשוב לי לקבל מידע מקיף על הילד, מידע מההורים מתקבל משאלון פרטים אישיים אותו אתם ממלאים לפני האבחון, מידע מהגננת אוכל לקבל בעזרת שאלון גננת (אותו אשלח לכם ההורים ותוכלו להעביר אליה) או בשיחת טלפון עם הגננת (לצורך זה תצטרכו לחתום על טופס ויתור סודיות)