אבחון דיבור
האם שמתם לב שהדיבור של הילד.ה שלכם אינו ברור? שקשה להבין?
ישנם שיבושי צלילים? השמטת חלקי מילים?
הגננת העירה את תשומת ליבכם שכדאי לבדוק את הנושא?
זה הזמן לגשת להערכה ואבחון של קלינאית תקשורת
עוד לפני האיבחון חשוב לגשת עם הילד לבדיקת רופא אף אוזן גרון שמיעה.
גם אם אתם בטוחים שילדכם שומע היטב, מגיב לקולות בסביבה עדין חשוב מאד לוודא שהשמיעה תקינה. לפני האבחון חשוב שהילד ייבדק על ידי רופא אף אוזן גרון ויעבור בדיקת שמיעה. לבדיקת שמיעה יש להצטייד בהפניה מרופא אא"ג או מרופא הילדים. בבדיקה הרופא יסתכל באוזניים של הילד ויראה האם יש שם שעווה או נוזלים, בבדיקת שמיעה ייבדק התפקוד השמיעתי של הילד, ישמיעו לו צלילים בעוצמות שונות ובטונים שונים ויבדקו את תגובותיו.
את תוצאות הבדיקות יש להעביר אלי לפני האבחון ואז ניתן לגשת לאבחון
האבחון כולל מפגש אחד או שני מפגשים עם הילד בנוכחות אחד ההורים (ההחלטה האם יש צורך במפגש אחד או שניים תקבע על ידי בהתאם לגיל הילד והקושי שתואר על ידי ההורה), מפגש שלישי- מפגש סיכום, רק עם ההורים.
מטרת האבחון
היא לבדוק מהם קשיי הדיבור ומה הסיבות לכך, באבחון נבדוק את מאפייני הדיבור: סוגי הצלילים אותם מפיק.ה ואלו שאותם מתקשה להפיק, מבנה המילה וההברה שמסוגל.ת לומר ומה קשה לו/ה סוגי השיבושים בדיבור, קצב הדיבור, עוצמת הקול, האינטונציה, התפקוד של אברי ההגייה (לשון, שפתיים, לסת). במידת הצורך אבדוק את היכולות השפתיות והתקשורתיות.
בתום האבחון תדעו האם הילד.ה זקוקים לטפול ומהן מטרות הטיפול, או שיש צורך בהדרכה להורים ולצוות הגן ומעקב בעוד תקופה.
לפני האיבחון
נשלח להורים במייל שאלון פרטים אישיים למילוי, אותו יש להחזיר לפחות 24 שעות לפני מועד האבחון. אחת השאלות הכי חשובות בשאלון היא מה הפעילויות האהובות על ילדכם, התשובה לשאלה זו עוזרת לי לתכנן את מפגשי האבחון, בעיקר את המפגש הראשון.
מה קורה באבחון עצמו?
מפגשי האבחון עם הילד וההורה נעשים בחדר נעים מאובזר במשחקים וספרים, אני מכינה לילד משחקים ופעילויות על פי תחומי העניין שלו (שפרטתם בשאלון)
ישנם ילדים ביישנים שדרוש להם "זמן חימום" במקום חדש ובמפגש מול אדם חדש.
לילדים אלו אני ממליצה לעשות הכנה למפגש: לספר להם לפני המפגש שאנו הולכים לפגוש חברה בשם דפנה ונשחק איתה יחד. להביא מהבית למפגש הראשון משחק/ספר/בובה שהילד אוהב במיוחד, אביזר זה יכול לעזור לשבור את הקרח בינינו ולהרגיש יותר בנוח במקום החדש. להראות לילד תמונות של הקליניקה. הכי חשוב להיות רגועים, יש הרבה ילדים שחוששים במפגש הראשון ולכל ילד אני מוצאת את הדרך ללב שלו, לעיתים זה לוקח יותר זמן ולעיתים פחות אבל תמיד בסוף זה מצליח.
במפגש עצמו לרוב נתחיל במשחק שהילד בוחר – מהחדר או מה שהביא מהבית, ובהמשך נעבור למשחקים והפעילויות שאני הכנתי עבורו.
בשלב הראשון חשוב מאד שהילד.ה ירגיש ובנוח, ירגיש בטוח לכן אני מנסה ליצור אוירה קלילה ומשחקית.
לרוב למפגש השני הילד.ה מגיעים בשמחה ובציפייה לאחר שמכירים אותי ואת המקום וחוו חוויה חיובית במפגש הראשון.
במפגשי האבחון אני בודקת את מאפייני הדיבור של הילד.ה בסיטואציות תקשורתיות שונות: שיחה, משחק חופשי, משחק מובנה, מענה לשאלות, חיקוי מילים והברות. לשם כך אני משתמשת במשחקים שונים כגון: משרוקיות, צפצפות, בועות סבון, בובות ובית בובות, חיות, כלי רכב, לוטו, משחק הזיכרון, משחקי הרכבה והתאמה שבעזרתם אני בודקת את יכולות השפה, התקשורת והדיבור של הילד. בהתאם לגיל הילד ומידת שיתוף הפעולה שלו אני משתמשת גם במבחן היגוי פורמאלי אשר בודק את הפקת כל צלילים הדיבור בעברית.
כחלק מתהליך האבחון חשוב לי לקבל מידע מקיף על הילד, מידע מההורים מתקבל משאלון פרטים אישיים אותו אתם ממלאים לפני האבחון, מידע מהגננת אוכל לקבל בעזרת שאלון גננת (אותו אשלח לכם ההורים ותוכלו להעביר אליה) או בשיחת טלפון עם הגננת (לצורך זה תצטרכו לחתום על טופס ויתור סודיות)
בשיחת הסיכום עם שני ההורים אני מתארת את תפקודו של הילד כפי שבא לידי ביטוי באבחון, האם תפקודו בדיבור תואם את המצופה בגילו או שקיים איחור, מהן הסיבות לקושי ומה מומלץ לעשות בהמשך, במידה וילד זקוק להמשך טיפול במפגש נשוחח על מטרות הטפול ומהלך הטפול, תינתן הדרכה להורים לעבודה בבית עם הילד ונשוחח לגבי מסגרת חינוכית מתאימה לילד והמלצות נוספות בהתאם לצורך.
משך כל מפגש הוא 45 דקות ועלותו 470 שח.
סך הכל לשלושת מפגשי האבחון: 1410 שח.
במידה ויש צורך בדוח כתוב המסכם את האבחון – התשלום עליו יעשה בנפרד ועלותו 470 שח